استخدام کارشناس بازرگانی و بازار کاری آن

rahnamaestekhdam
6 min readAug 31, 2021

کارشناس بازرگانی شغلی است که با استفاده از روش‌ها و تحقیقات مبنی بر شواهد، به بهبود استراتژی شرکت‌ها کمک می‌کند تا راحت‌تر به اهداف خود دست پیدا کنند. افراد در این شغل می‌توانند به‌صورت پروژه‌ای خدمات مشاوره‌ای کسب‌وکار را به شرکت‌ها ارائه دهند یا به‌صورت ثابت در این سمت شغلی مشغول به کار شوند. به‌صورت کلی استخدام کارشناس بازرگانی در یک شرکت به‌منظور انجام مسئولیت‌هایی ازجمله خریدوفروش، پیگیری قراردادها، ارتباط با مشتریان و دیگر امور مربوط به بخش بازرگانی انجام می‌شود. یک کارشناس بازرگانی بعد از مدیرعامل، نقش مهمی را در شرکت ایفا می‌کند و در سود و ضرر شرکت نقش پررنگی دارد.

در ادامه‌ی این مقاله، دیگر وظایف و مسئولیت‌های این شغل را شرح می‌دهیم و از تحصیلات و آینده‌ی شغلی و شرایط استخدام کارشناس بازرگانی صحبت خواهیم کرد.

تحصیلات مرتبط با کارشناس بازرگانی

تحصیلات موردنیاز برای استخدام کارشناس بازرگانی طبیعتاً رشته مدیریت بازرگانی است؛ اما داشتن تحصیلات در رشته‌های دیگر مدیریت ازجمله مدیریت مالی و یا MBA در صورت داشتن سابقه کار نیز مناسب است. فارغ‌التحصیلان این رشته در دوران کارشناسی درس‌های متعددی ازجمله مدیریت منابع انسانی، مدیریت مالی، بازاریابی و مدیریت بازار، مدیریت رفتار سازمانی و … را می‌گذرانند. همچنین گرایش‌های این رشته تحصیلی در صورت تمایل به ادامه تحصیل عبارت‌اند از: بازاریابی، تحول سازمانی، بیمه، مالی، بازرگانی بین‌الملل یا داخلی، مدیریت استراتژیک، کارآفرینی، تجارت الکترونیک و تحول.

فرصت‌های شغلی مرتبط با کارشناس بازرگانی

می‌توان گفت که این شغل در کشور ما بازار کار مناسبی دارد و کسانی که در رشته مدیریت بازرگانی تحصیل می‌کنند فرصت‌های شغلی متنوعی را پیش رو دارند و می‌توانند در بخش‌های مختلف شرکت‌های دولتی یا خصوصی ازجمله بخش‌هایی که در ادامه به شرح آن‌ها خواهیم پرداخت وجود داشته باشند.

بازاریابی

هدف بسیاری از شرکت‌ها از استخدام کارشناس بازرگانی، فعالیت گسترده در حوزه بازاریابی است. بازاریابی به فعالیت‌هایی گفته می‌شود که یک شرکت برای ترویج خرید یا فروش محصول یا خدمات خود انجام می‌دهد. بازاریابی شامل تبلیغات، فروش و تحویل محصولات به مصرف‌کنندگان یا سایر مشاغل است. متخصصانی که در بخش‌های بازاریابی و تبلیغات یک شرکت کار می‌کنند به دنبال جلب‌توجه مخاطبان بالقوه کلیدی از طریق تبلیغات هستند. در حال حاضر پرطرفدارترین و پردرآمدترین شغل در رشته مدیریت بازرگانی، بازاریابی است که اهمیت زیادی در مدیریت سود و زیان شرکت‌ها دارد و در چند سال اخیر موردتوجه بسیاری قرارگرفته است.

کارشناس بازرگانی داخلی

منظور از بازرگانی داخلی معاملات اقتصادی و تجاری‌ای است که در داخل یک کشور انجام می‌شود. خریدار و فروشنده در این معاملات، متعلق به یک کشور هستند و تمرکز اصلی، رفع نیازها با استفاده از منابع داخلی است. در تجارت داخلی انجام تحقیقات تجاری آسان‌تر است؛ زیرا ماهیت مشتریان در مشاغل یکدست است. همچنین دادوستدها با پول رسمی آن کشور انجام می‌شود.

کارشناس بازرگانی خارجی

بازرگانی خارجی یعنی معاملات اقتصادی‌ای که با کشورهای مختلف در جهان انجام می‌شود و خریدار و فروشنده در تجارت به کشورهای مختلف خارجی تعلق دارند. در تجارت بین‌المللی، تحقیقات تجاری بسیار هزینه‌بر و انجام آن دشوار تراست. ماهیت مشتریان در تجارت بین‌المللی ناهمگن است. همچنین در بازرگانی خارجی از ارزهای کشورهای مختلف برای تجارت استفاده می‌شود.

مدیریت مالی

مدیریت مالی در حقیقت یافتن یک توازن سالم بین سود و زیان است، به‌طوری‌که حتی در صورت زیان، تجارت در بلندمدت سودآور باشد. این سمت شغلی شامل برنامه‌ریزی، هدایت و هماهنگی با حسابداری، سرمایه‌گذاری، بانک، بیمه، اوراق بهادار و سایر فعالیت‌های مالی یک تجارت است. سه عنصر اصلی مدیریت مالی عبارت‌اند از برنامه‌ریزی مالی، کنترل مالی و تصمیم‌گیری مالی. مدیریت مالی کوتاه‌مدت غالباً «مدیریت سرمایه در گردش» نامیده می‌شود و به مدیریت نقدینگی، مدیریت موجودی و مدیریت بدهکار مربوط می‌شود.

مدیریت فروش

مدیریت فروش شامل نظارت و رهبری تیم‌های فروش است. شما به‌عنوان یک مدیر فروش، نمایندگان خود را برای ارتباط با مشتریان احتمالی، تبدیل آن‌ها به مشتریان اصلی و انتقال آن‌ها از طریق خطوط فروش هدایت می‌کنید. مدیر فروش اغلب در کنار مدیر بازاریابی کار می‌کند.

مدیریت استراتژیک

یکی دیگر از اهداف مهمی که شرکت‌ها از استخدام کارشناس بازرگانی در نظر دارند، مدیریت استراتژیک است که به‌منظور استفاده از تفکر استراتژیک در رهبری یک سازمان است. بسیاری از شاخه‌های دیگر مدیریت بازرگانی حول مدیریت استراتژیک می‌چرخند، زیرا موفقیت یک تجارت اغلب توسط استراتژی‌های مالی، بازاریابی و عملیاتی تعیین می‌شود. مدیریت استراتژیک بر تصویر کلی یک کسب‌وکار متمرکز است. به این معنی که هدف کسب‌وکار شما چیست و چگونه می‌توانید به آنجا برسید؟ مهم‌ترین عنصر مدیریت استراتژیک، تدوین اهداف سازمان با در نظر گرفتن عوامل متعدد خارجی مانند قوانین، رقبا و تکنولوژی است.

مدیریت محصول

این نوع مدیریت کسب‌وکار در مورد تبدیل مواد اولیه به یک محصول یا خدمات نهایی است. یک مدیر محصول، مسئول تصمیم‌گیری درزمینه تولید محصولات یا خدمات شرکت است. یکی از تمرکزهای اصلی این شغل، اطمینان از کارآمد بودن تولید و کنترل موجودی و آموزش کارکنان است. کنترل موجودی مهم‌ترین مسئولیت مدیران محصول است و شامل ردیابی تمام اجزای تولید مانند مواد موردنیاز و کالاهای نهایی است. تمرکز عمده دیگر تیم مدیریت محصول، تحقیق و توسعه فرآیند تولید و خود محصول است. مشاغلی که به دنبال گسترش، کاهش هزینه‌ها و توسعه محصولات جدیدتر و بهتر هستند باید تحقیق و توسعه را به‌عنوان بخشی از مدیریت محصول خود انجام دهند.

صادرات و واردات

متخصصان این بخش معاملات تجاری شامل واردات یا صادرات کالا به کشورهای خارجی را برنامه‌ریزی می‌کنند. آن‌ها ممکن است برای دولت، یک شرکت بین‌المللی یا به‌عنوان نماینده‌ یک مشتری کار کنند. متخصصان صادرات و واردات در جنبه‌های مختلف تجارت خارجی مانند مذاکره در مورد توافق‌نامه‌های تجاری یا برنامه‌ریزی و نظارت بر تحویل واقعی کالا مشارکت دارند.

ازجمله بخش‌های دیگر شرکت‌ها برای استخدام کارشناس بازرگانی می‌توان به اداره امور استخدامی و کارگزینی، دیجیتال مارکتینگ، بخش برند سازی و مدیریت تبلیغات اشاره کرد. همچنین افراد به‌تنهایی در این حوزه می‌توانند کسب‌وکار خود را شروع کنند و به کارآفرینی بپردازند و یا به‌صورت فریلنسر مشغول به کار شوند و پروژه‌های متعددی را بر عهده بگیرند.

میانگین درآمد یک کارشناس بازرگانی

اگر سری به گزارش افزایش حقوق مشاغل در سال ۱۴۰۰ در سایت جاب ویژن بزنید، نتایج زیر را در مورد مشاغل مختلف این حوزه مشاهده خواهید کرد. توجه داشته باشید که مقادیر ذکر شده در این مقاله مربوط به شهر تهران است و برای مشاهده حقوق در شهرهای دیگر گزارش را مطالعه بفرمایید.

• کارمند بازرگانی: میانگین حقوق دریافتی یک کارمند بازرگانی معادل ۲/۴ میلیون تومان در سال ۱۴۰۰ است. این در حالی است که ۹۵ درصد افراد فعال در این حوزه حقوقی کمتر از ۳/۷ میلیون تومان دریافت می‌کنند.

• کارشناس بازرگانی: میانگین حقوق یک کارشناس بازرگانی ۵ میلیون تومان است و ۹۵ درصد این افراد نیز حقوقی کمتر از ۷/۸ میلیون در سال ۱۴۰۰ دریافت می‌کنند.

• کارشناس ارشد بازرگانی: میانگین حقوق این افراد ۱/۷ میلیون تومان است و ۹۵ درصد آن‌ها درآمدی کمتر از ۷/۱۵ میلیون تومان در سال ۱۴۰۰ دارند.

• مدیر بازرگانی: میانگین حقوق یک مدیر بازرگانی ۱/۱۱ میلیون تومان است و ۹۵ درصد مدیران در این حوزه نیز حقوقی کمتر از ۶/۲۸ میلیون تومان دریافت می‌کنند.

درآمد کارشناس بازرگانی بسته به مهارت‌های فردی و توافق شرکت‌ها می‌تواند متنوع باشد. برای دست پیدا کردن به حقوق بالا باید بتوانید با تلاش و پشتکار به مهارت‌های موردنیاز این شغل تسلط مناسب داشته باشید و در سود و زیان شرکت نقش پررنگی را ایفا کنید. موفق شدن در این سمت شغلی فقط به تحصیلات بستگی ندارد و به دلیل ناکافی بودن بستر آموزشی در این حوزه، کمتر افرادی با دانش کافی در حوزه‌های تجارت و بازاریابی وجود دارند که بتوانند به بهبود اقتصاد شرکت‌ها کمک کنند؛ بنابراین تلاش برای تسلط یافتن به مفاهیم این حوزه و افزایش توانمندی‌هایتان می‌تواند تأثیر به سزایی در استخدام شما در یک شرکت مناسب با حقوق بالا داشته باشد.

جمع‌بندی

در کل می‌توان گفت کارشناس بازرگانی به شغلی اطلاق می‌شود که مسئولیت خریدوفروش، تجارت‌های داخلی و خارجی شرکت و ارتباط با مشتریان بالقوه را دارد و افراد فعال در این حوزه شغلی معمولاً زیر نظر مستقیم مدیرعامل فعالیت می‌کنند و در سود و زیان شرکت‌ها نقش به سزایی را ایفا می‌کنند. سمت شغلی کارشناس بازرگانی حوزه‌های متنوع و وسیعی دارد و افراد تحصیل‌کرده در این رشته و دیگر رشته‌های مرتبط با مدیریت می‌توانند برای موقعیت‌های استخدام کارشناس بازرگانی و یا زیرشاخه‌های مرتبط با آن اقدام نمایند. آینده شغلی یک کارشناس بازرگانی که همواره در حال افزایش مهارت‌ها و توانایی‌های خود باشد، بسیار روشن است و می‌تواند به سمت‌های بالاتر کارشناس ارشد یا مدیر بازرگانی ارتقا یابد.

--

--

rahnamaestekhdam
0 Followers

راهنمای جامع کاریابی و استخدام