بررسی جامع نرخ اشتغال، بیکاری و استخدام در اهواز

rahnamaestekhdam
5 min readSep 25, 2021

--

علیرغم پتانسیل‌ها و امکانات طبیعی موجود در استان خوزستان، نرخ بیکاری در این استان هواره سیر صعودی داشته است. به همین دلیل لازم است مسئولین استان و کشور برای کاهش بیکاری و افزایش فرصت‌های شغلی اهواز و استان خوزستان اقدام کنند. براساس گزارشی که توسط وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی منتشر شده است، دلایل افزایش بیکاری در این استان را می‌توان در موارد زیر جستجو کرد:

  • کاهش اشتغال در بخش کشاورزی به خاطر مهاجرت روستاییان به شهرها
  • افزایش تعداد فارغ‌التحصیلان نسبت به افراد جویای کار
  • عدم توجه به پتانسیل اقتصادی استان در بخش‌های مختلف کشاورزی، صنایع و خدمات و بازرگانی
  • ناقص بودن و تکمیل نشدن زنجیره فعالیت‌های مرتبط با صنعت نفت و گاز
  • توجه نکردن به صنایع کوچک و متوسط در حوزه پتروشیمی
  • عدم توجه به صنایع دریایی و زیرمجموعه صنایع بندری
  • عدم توجه به صنعت شیلات جنوب و مشاغل مرتبط با آن
  • کامل نبودن زنجیره تولید نیشکر و صنایع جانبی در خوزستان

درصد زیادی از اشتغال در استان خوزستان در صنایع بزرگ و مادر مثل صنایع نفت و گازی شکل گرفته است. این صنایع اغلب دولتی یا شبه دولتی هستند؛ به همین دلیل استخدام یا تعدیل نیرویی که توسط این صنایع انجام می‌شود تاثیر چشمگیری بر نرخ مشارکت اقتصادی و اشتغال و استخدام اهواز و خوزستان می‌گذارد.

شرایط استخدام اهواز در سازمان تامین اجتماعی

استخدام سازمان تامین اجتماعی اهواز از طریق آزمون استخدامی سراسری انجام می‌شود. تامین اجتماعی اهواز در موقعیت‌های شغلی مثل پرستار، ماما، بهیار، متصدی داروخانه، کارشناس فناوری اطلاعات، کارشناس بهداشت محیط، کارشناس تجهیزات پزشکی، متصدی پذیرش و … اقدام به جذب نیرو می‌کند. متقاضیان کار پس از قبولی در آزمون استخدامی می‌توانند در مصاحبه شرکت کنند و در صورت قبولی، مشغول به کار شوند. شرایط عمومی شرکت در آزمون استخدام تامین اجتماعی اهواز به شرح زیر است:

· تابعیت جمهوری اسلامی ایران

· اعتقاد به نظام جمهوری اسلامی ایران و دین مبین اسلام یا یکی از ادیان مصرح در قانون اساسی

· دارا بودن حداقل ۲۰ سال سن تمام و حداکثر سن برابر مفاد مندرج در شرایط اختصاصی استخدام

· دارا بودن گواهی فراغت از تحصیل و دانش تخصصی و توانایی های لازم برای انجام وظایف و مسئولیت‌های شغل مورد نظر

· دارا بودن برگ پایان خدمت زیر پرچم و یا معافیت دائم (ویژه آقایان)

· داشتن سلامتی جسمی و روانی و عدم اعتیاد به مواد مخدر

· نداشتن سابقه محکومیت جزائی موثر

· داوطلبان استخدام نباید از مستخدمین رسمی، آزمایشی و پیمانی سازمان تامین اجتماعی باشند

استخدام در اهواز در شرکت ملی حفاری نفت

شرکت ملی حفاری ایران یکی از زیرمجموعه‌های شرکت ملی نفت ایران است که در اهواز مستقر شده است. این شرکت در سال ۱۳۵۸ تاسیس شده و در حال حاضر به کمک دستگاه‌های دکل حفاری متعدد و ماشین‌آلات گسترده خود خدمات حفاری نفتی و گازی را به شرکت‌های مختلفی از قبیل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، شرکت نفت و گاز پارس، حفاری دریایی میادین نفتی خلیج فارس و … ارائه می‌کند.

وضعیت اشتغال‌زایی اهواز در سه بخش اقتصادی مهم

بر اساس آمار و اطلاعات مربوط به سال 1395، در بخش خدمات و بازرگانی استان خوزستان ۵۱ درصد، در بخش کشاورزی ۲۰ درصد و در بخش صنعت ۲۹ درصد افراد مشغول به کار هستند.

وضعیت بخش کشاورزی در خوزستان

ساختار جلگه‌ای خوزستان و رودهای پرآب و مشهوری چون کارون، کرخه، مارون، اروندرود و دز به استان خوزستان باعث ایجاد موقعیت فوق‌العاده کشاورزی برای این استان شده است. در استان خوزستان و به خصوص در شهر اهواز، حصولاتی مانند برنج، گندم، مرکبات و صیفی جات که از طریق کشاورزی سنتی حاصل می‌شوند و همچنین نیشکر نیز به صورت صنعتی در ابعاد وسیع مورد بهره‌برداری قرار می‌گیرد.

وضعیت بخش خدمات در خوزستان

بخش خدمات در استان خوزستان، به ویژه حوزه خدمات بازرگانی در مقایسه با بخش‌های تولیدی رونق بیشتری دارد. بخش خدمات خوزستان شامل فروش، مشاغل خرده فروشی، حوزه‌های مربوط به حمل و نقل و ارتباطات و خدمات مالی، ملکی و بیمه، لجستیک و انبارداری در بخش بنادر و اسکله‌ها می‌شود. این مشاغل بیشترین رشد را از نظر سهم کل شاغلان بخش خدمات اهواز داشته‌اند؛ به طوری که تعداد واحدهای صنفی در شهر اهواز از همه شهرهای استان خوزستان بیشتر است. بیش از 50 درصد از نیروی کار فعال خوزستان در بخش خدمات فعالیت دارند.

وضعیت بخش صنایع در خوزستان

حوزه پتروشیمی و نفت و گاز بیشترین درصد اشتغال و استخدام اهواز را به خود اختصاص داده است. اکتشاف نفت و استقرار شرکت‌های نفتی در استان خوزستان باعث شده است که به مرور، تمرکز خوزستان از کشاورزی به بخش صنعت منتقل شود. به همین دلیل بیشترین آورده اقتصادی و تعداد اشتغال و استخدام اهواز و خوزستان هم در بخش صنعت (نفت و گاز) شکل گرفته است. البته تمرکز و تجمع واحدهای صنعتی بیشتر در شهر اهواز و جنوب استان است و در بخش شمالی این استان، تنها شهر دزفول دارای واحدهای صنعتی قابل توجهی است.

استخدام فولاد خوزستان

صنعت فولاد در خوزستان جزء فعال‌ترین صنایع این استان است. این کارخانه در زمینه تولید فولاد خام و شمش فولاد فعالیت دارد. کارخانه فولاد خوزستان وسعتی برابر ۸/۳ کیلومتر داشته و موقعیت آن در کیلومتر ۱۰ جاده اهواز ماهشهر است. جالب است بدانید که فولاد خوزستان بعد از فولاد مبارکه اصفهان، رتبه دوم تولید فولاد خام را در کشور دارا است.

فولاد خوزستان دارای واحدهای تابعه مختلفی است. زیرمجموعه‌های اصلی فولاد خوزستان شامل کارخانه گندله‌سازی، کارخانه احیا مستقیم و کارخانه فولادسازی می‌شود. همچنین کارخانه‌های جانبی فولاد خوزستان عبارتند از کارخانه آهک، کارخانه اکسیژن، اسکله بندر امام، تصفیه‌خانه آب، نیروگاه و تصفیه‌خانه پساب‌های صنعتی.

آمار درباره وضعیت استخدام اهواز چه می‌گوید؟

طبق آخرین آمار منتشر شده نرخ بیکاری خوزستان نزدیک به میانگین بیکاری در کل کشور و برابر با ۱۲ درصد است. استان خوزستان رتبه دوم تولید ناخالص داخلی کشور را کسب کرده است؛ ‌با اینحال نرخ مشارکت اقتصادی آن بسیار پایین (کمتر از ۴۰ درصد) است. مهاجرت از استان خوزستان بسیار زیاد است و علت آن هم شرایط نامطلوب آب و هوا و زیرساخت‌های ضعیف در شهرهای این استان است. به همین دلیل پیدا کردن فرصت های شغلی در این استان برای افرادی که قصد مهاجرت ندارند، کمی راحت‌تر است. سهم اشتغال استان خوزستان در بخش‌های خدمات، صنعت و کشاورزی به ترتیب حدود ۵۰، حدود 30 و حدود 20 درصد است.

متقاضیان کار در اهواز می‌توانند در کسب‌وکارهایی مثل خرده فروشی‌ها، حمل و نقل و ارتباطات، خدمات مالی، بیمه، لجستیک و انبارداری مشغول به کار شوند. همچنین فارغ‌التحصیلان رشته‌های مهندسی کشاورزی، مهندسی نفت و پتروشیمی، مهندسی شیمی، مهندسی معدن و زمین‌شناسی، شیمی، مهندسی مکانیک، مهندسی برق و مهندسی صنایع از شانس خوبی برای استخدام شدن در استان خوزستان برخوردار هستند. موقعیت‌های شغلی مربوط به این استان از طریق بهترین سایت‌های استخدام منتشر می‌شوند.

--

--

rahnamaestekhdam
rahnamaestekhdam

Written by rahnamaestekhdam

0 Followers

راهنمای جامع کاریابی و استخدام

No responses yet