وضعیت بیکاری و استخدام یزد و نقش بخش‌های مختلف اقتصادی در این وضعیت

rahnamaestekhdam
5 min readSep 20, 2021

--

در این مقاله می‌خواهیم نقش سه بخش اقتصادی خدمات، کشاورزی و صنعت را در ایجاد فرصت‌های استخدام امروز یزد بررسی کنیم. استان یزد، این استان کویری و مرکزی ایران با ابنیه‌های تاریخی و معماری ارزشمند و وجود معادن و ذخایر طبیعی فراوان، نقش مهمی در چرخه اقتصاد کشور ایفا می‌کند. وجود 60 نوع معدن، استان یزد را به بهشت معادن ایران تبدیل کرده است و باعث رونق اقتصادی جذب سرمایه‌گذاران و البته ایجاد فرصت‌های استخدامی در یزد شده است. علاوه بر این، صنایع دیگری مثل نساجی، شیرینی سازی و کارخانه تولیدی و بافت فرش ماشینی از جمله صنایع و کسب و کارهای مطرح و اشتغال‌زای یزد هستند.

متأسفانه نرخ بیکاری در استان یزد در مقایسه با میانگین کشوری بالاتر است. این در حالی است که موج جمعیتی یزد از سن استخدام رد شده و در سال‌های آینده، موج جمعیتی دیگری به این سن می‌رسد که قطعا رقابت برای پیدا کردن شغل در این استان را سخت‌تر هم می‌کند.

تابه حال شده به این موضوع فکر کنید که استان یزد با وجود صنایع مختلف و مکان‌های تاریخی و گردشگری چه وضعیت اشتغالی برای نیروی کار فراهم کرده است؟ فارغ‌التحصیلان کدام رشته بازار کار بهتری در استان یزد دارند؟ کدام مشاغل به دنبال استخدام کارجوی یزدی هستند یا سوالاتی از این قبیل. متاسفانه طبق آمار، نرخ بیکاری در استان یزد نسبت به کل کشورمان بالا است. اما به نظر شما چه عواملی باعث شده‌اند تا شرایط کار در این استان خوب نباشد؟

نگاهی کلی به استان یزد و آمار بیکاری و اشغال آن

یزد یکی از کلان‌شهرهای ایران است. طبق سرشماری سال ۱۳۹۵ استان یزد با مرکزیت شهر یزد جمعیتی حدود ۱.۱۳۸.۵۳۳ نفر دارد. استان یزد از نظر صنعت و معدن نسبت به استان‌های دیگر از وضعیت خوبی برخوردار است. وجود معادن معدنی مانند سنگ آهن در این استان باعث شده تا یزد به‌عنوان بهشت معادن شناخته شود و از نظر مواد معدنی در جایگاه دوم قرار بگیرد.

نرخ بیکاری استان یزد در سال 1397 برابر با 13.9 بوده که از نرخ بیکاری میانگین کشوری (12.1) بالاتر بوده است. شاخص بیکاری یزدی‌ها در سال 1398 اندکی کاهش داشته و به 13.3 رسیده است. بر طبق آمار، در فاصله سالهای 1390 تا 1398 نرخ مشارکت اقتصادی مردم یزد سیر صعودی داشته و به بالاتر از میانگین کشوری بالاتر رسیده است. آخرین آمار مربوط به سال 98 است و نشان می‌دهد که میزان مشارکت اقتصادی این استان برابر با 41.6 بوده است. لازم به ذکر است این شاخص از نرخ مشارکت اقتصادی کل کشور که برابر با 39.9 بوده بالاتر بوده است.

استان یزد، هر چقدر در بخش صنعت و معدن توسعه یافته و موفق است، نتوانسته به دلیل مشکل کم آبی، در بخش کشاورزی پیشرفت قابل توجهی داشته باشد. بنابراین، با وجود اینکه بیش از ۴۳ درصد از نیروی کار این استان در بخش اقتصادی صنعت مشغول به کار هستند ولی ۵۰ درصد از نیروی کار این استان مختص به بخش خدمات است و تنها ۷ درصد از نیروی کار فعال یزد در بخش کشاورزی فعالیت دارند.

وجود صنایع، مکان‌های دیدنی و تاریخی در این استان باعث شده تا بخش زیادی از کارجویان یزدی در بخش خدمات به ویژه بخش گردشگری و صنایع دستی مشغول به کار شوند. برای

با اینکه فرصت‌های استخدام امروز یزد در بخش صنعت بسیار زیاد هستند اما به دلیل تخصصی بودن مشاغل در این بخش، نیاز به جذب نیروی تخصصی از سراسر کشور وجود دارد و توسعه‌ی صنعتی یزند نتوانسته است بحران بیکاری این استان را حل کند. به همین دلیل، اکثر آگهی‌های استخدام امروز یزد که صرفا برای جذب نیروی بومی منتشر می‌شوند، مربوط به بخش خدمات هستند.

نقش کمرنگ کشاورزی در استان یزد

جالب است بدانید که استان یزد در تولید روناس، دامداری، دامپروری، تولید گوشت، پسته، انار، زردآلود و قیسی و زعفران جایگاه خوبی در کشور دارد. فارغ‌التحصیلان رشته‌ کشاورزی می‌توانند به‌عنوان مشاور یا کارگر استخدام شوند. البته اگر از سرمایه خوبی برخوردار هستید، می‌توانید در زمینه تولید پسته، روناس و صادرات زعفران هم مشغول به کار شوید. استان یزد، هر چقدر در بخش صنعت و معدن توسعه یافته و موفق است، نتوانسته به دلیل مشکل کم آبی، در بخش کشاورزی پیشرفت قابل توجهی داشته باشد.

پتانسیل بخش خدمات برای اشتغال زایی و بهبود وضعیت استخدام یزد

بخش خدمات بالاترین میزان اشتغال کارجویان یزد را دارد که از مهم‌ترین بخش‌های این حوزه می‌توانیم به صنایع دستی، گردشگری و توریسم، سلامت، فناوری اطلاعات و اصناف اشاره کنیم. متاسفانه مشکلات زیادی در بخش‌های گردشگری و سلامت مانند گمنامی برخی از مکان‌های تاریخی برای گردشگران، عدم پیشرفت نمایشگاه‌های دائمی و نبود سرمایه‌گذار وجود دارند. ۵۰ درصد از نیروی کار این استان مختص به بخش خدمات است.

در حوزه گردشگری فرصت‌های شغلی زیادی برای فارغ‌التحصیلان رشته‌هایی مانند گردشگری و هتلداری به وجود آمده. هم‌چنین کارجویان یزدی می‌توانند به‌عنوان راننده وسایل نقلیه گردشگری، راهنمای تور و موزه، مدیر اردوگاه‌های گردشگری، کارمند فروش بلیط، مهماندار اتوبوس و هواپیما و در خدمات مسافربری مشغول به کار شوند.

اهمیت بالای صنعت در ایجاد فرصت‌های شغلی در استان یزد

یزد یکی از استان‌های صنعتی ایران، است که بخش صنعت حدود ۴۵ درصد از اشتغال کل استان را به خود اختصاص داده است. هم‌چنین به نظر می‌رسد بیشترین اشتغال مربوط به بخش‌هایی مانند کاشی و لعاب، معدن، نساجی و پوشاک، فولاد، لاستیک و پلاستیک باشد. وجود معادن و صنایع مختلف باعث اشتغال‌زایی زیادی در این استان شده است. استان یزد دومین استان معدنی و چهارمین استان توسعه‌یافته صنعتی به حساب می‌آید و همین موضوع باعث شده کارجویان زیادی از سایر شهرها نیز برای پیدا کردن کار و استخدام شدن به این استان مهاجرت کنند.

از مهم‌ترین کارخانه‌های استان یزد که سهم بالایی در اشتغال‌زایی در این استان دارند می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

· شرکت فولاد یزد در سال ۱۳۵۸ تاسیس شد. از جمله تولیدات این شرکت می‌‌توان به انواع میلگرد، تیرآهن، سنگ آهن و مفتول اشاره کرد. در حال حاضر این شرکت بیش از ۱۵۰۰ نیروی کار دارد.

· گروه ستاره کویر با در سال 36 و با برند فرش ستاره کویر یزد کار خود را آغاز کرده است و امروزه در زمینه‌های مختلف به تولید الیاف رنگی، نخ اکرلیک و پلی پروپیلن و بافت فرش ماشینی مشغول است.

· شرکت معدنی و صنعتی چادرملو در سال 1371 تأسیس شده و مسئولیت اکتشاف، استخراج و بهره برداری از این معدن را بر عهده دارد.

شما می‌توانید برای ارسال رزومه به فرصت‌های استخدام در این شرکت‌ها و سایر شرکت‌های معتبر یزد، به کاریابی آنلاین جاب ویژن مراجعه کنید.

--

--

rahnamaestekhdam
rahnamaestekhdam

Written by rahnamaestekhdam

0 Followers

راهنمای جامع کاریابی و استخدام